Taste cooking

Csirkemájas bourekas házi változata

Én személy szerint imádom a házi harapnivalókat, elsősorban a sósakat. Nagyszerű érzés felkelni vasárnap reggel, benyúlni a hűtőbe és a kávé mellé elfogyasztani egy tökéletes péksütemény otthoni kiadását. A következő receptem a párom eddigi kedvence lesz, hiszen friss, puha és májas 🙂 …a legfontosabbat majdnem kihagytam : SAJÁT!

Emlékszem, amikor gimnazista voltam, nagyon sűrűn vásároltam ezt a pékárút magamnak, mert ízletes, laktató és sosem lehet megunni…a múltkor azon kezdtem el gondolkozni, mit hozhatnék létre a lányomnak, aki iskolába jár, hogy reggelente csak csomagolnom keljen neki és egész délelőttre elegendő energiához jusson, nem mellesleg egyen egy finomat, amit anya készített neki. Az én nézőpontomból nem elhanyagolható és abszolút e mellett szóló érv, hogy természetesen olcsóbban kijössz így, mintha minden alkalommal megvásárolod és járkálni sem kell.

Így jutott eszembe ez a csoda, melyet nem meglepő módon csirkemájas bourekas-nak hívok, bár ez valójában ennek a tésztának a többesszáma, de a világ eltérő tájain eltérő nevet visel ez az étel, a tészta fajtája is eltérhet egymástól, én most az egyszerű, gyorsan elkészíthető, ám elképesztően nagyszerű és nagy sikernek örvendő péksüteményt segítek elkészíteni Nektek. 

Recept:

  • 1 csomag fagyasztott vagy hűtött leveles tészta /ez kb. 6db-hoz elegendő/
  • 1 csomag hűtött csirkemáj /500 gramm/
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 fokhagymagerezd
  • olaj vagy zsír
  • 1 tojás 
  • só, bors, fűszerkömény, szárított és aprított petrezselyem

Előmelegíted a sütődet 200 fokra, alsó-felső sütés, légkeveréses program.

Kiteszel a konyhapultra egy vágódeszkát és egy éles, nagyobb kést, nagyon apró kockákra vágod a vöröshagymát vag aprítóval segíthetsz is magadnak, esetleg lereszelheted…valamint megpucolod a fokhagymákat is, majd átmosod folyó hideg víz alatt a csirkemájakat és lecsepegtetés után /tésztaszűrő segítségével, majd konyhai papírtörlőn leitatva/ “elkaparod” a májakat egyenként, ami tulajdonképpen annyit takar, hogy megfogod a bal kezeddel a májat, a jobb kezedben a kés és a máj szélétől befelé haladva nem vágod hanem a kés élével elkaparod a májat, így egy nagyobb darabokból álló, mégis pépes állagú dolgot kapsz. Én így szeretem ezt leginkább elkészíteni, egyrészt amiatt, hogy a máj “cafrangos” részei a bal kezedben maradnak, tehát eltávolíthatod a májról, másrészt egynemű, szaftos májas tölteléket kapsz a végén. Ha megcsináltad ezt a folyamatot az összes májjal, felteszel egy lábasba kevés olajat vagy zsírt. Ennek mennyiségét elég jól el kell találni, hogy ne legyen száraz se a töltelék, de ne csucsugjon a zsírban, mert én azt nagyon nem szeretem. Ezt majd a máj mennyiségéhez kell igazítanod, akár utólag is tehetsz hozzá. 

Egyelőre tegyél a lábasba kb 1,5 evőkanálnyi zsírt vagy olajat, ha felhevült mehet bele a vöröshagyma, pár percig pirítsd magában, hogy üveges legyen, de még ne kezdjen el pirulni. Ha megfelelő a hagymád, szórd meg borssal és őrölt fűszerköménnyel, ezek mennyiségét ízlésedre bízom, én szeretem ezt karakteresen elkészíteni, így mind a kettőből mehet bele bőven, borsból fél kávéskanállal, köményből egy egésszel. Keverd meg, majd mehet rá a máj, kevergesd tovább, de SÓT ilyenkor ne tegyél hozzá, mert elvonja a májból a nedvességet és nagyon száraz, kellemetlen lesz az állaga. A máj egyik kedvező tulajdonsága, hogy hamar elkészül, így figyelj oda, hogy ne süsd túl, pár perc kell csak neki, sőt még sütőbe is megy, tehát 3 perc kb. elég lesz, ne legyen nyers és véres, ez a lényeg. 

Én fagyasztott leves tésztával dolgoztam, így ezt kb. 20-30 perccel korábban ki kell venni, hogy formázható legyen, a hűtött kiadással nincs ilyen gond. Egy kis tálkába beleütsz egy darab kisebb tojást, felvered villa segítségével, ez majd a kenéshez fog kelleni, tehát tehetsz bele egy kenőecsetet. Kiteríted a tésztalapokat, én 11*22 cm-es téglalap alakú formákat készítettem, ez ici-pici alakítással megfelel a képeken látható adagokhoz. A tészta közepére halmozol egy púpos evőkanál májas tölteléket – tojással kend végig körbe a tésztád szélét, ez azért fontos, mert nem engedi szétjönni a tésztalapokat – úgy, hogy hosszában félre tudd hajtani a tésztádat és ne folyjon ki az oldalán, de élvezhető mennyiség legyen benne. Ha összehajtottad a tésztát, fogsz egy villát és óvatosan, de erőteljesen lenyomkodod a tészta szélét félkör alakban, miután a felesleges sarkokat elől levágtad egy késsel. Ha ezt megismételted mindegyik tésztával, a tepsi aljára sütőpapírt fektetsz és rásorakoztatod a péksüteményeket, fogod a maradék tojást és mindegyiknek megkened a tetejét vele egyenletesen, szórhatsz a tetejére sajtot, szezámmagot, egész köményt, fűszereket is, vagy lehet mindegyik másféle, ez is izgalmas. Mivel a májas töltelék állagmegóvás miatt nem tartalmaz sót, én megszórtam a tojásos tetejét nagy szemű, himalájai sóval, szerintem nagyszerű és izgalmas lett tőle a fogás. 

Előmelegített 180-200 fokos sütőbe tolod és addig sütöd, míg a bourekas teteje aranybarnára nem sül, ez kb 20 perc. 

Tálalás előtt feltétlen melegítsd meg és szórd meg sóval. 

Jó étvágyat! 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!