Taste cooking

Dörmi, ahogy én képzelem…

A gyerekek odáig vannak a finom, édes, csokis és előre csomagolt bolti süteményekért. 

Az én lányaim sincsenek ezzel másként, én azonban nagy erőkkel igyekszem felvenni a kesztyűt a bolti, ipari édességekkel szemben és próbálom a saját konyhámban, saját képzelőerőm segítségével és a lányok igényeinek megfelelően elkészíteni ezeket. Nálunk nagy sláger a mackó alakú piskóta süti. De gondoltam egyet és ma nekiálltam az otthoni változatnak, melyért nagyon, de nagyon odáig vagyok! A bolti nekem nagyon édes, 1-2 falat után letettem, ebből viszont repetáztam is, bár bevallom, miután nem vagyok édesszájú, kecskeméti baracklekvárral kentem meg és el kell ismernem, TÖKÉLETES!

Recept:

  • 20 dkg liszt 
  • 8 dkg cukor /lehet barna is/
  • vanília /a legjobb a kapható vanília rúd, de vaníliás cukor is megfelel, 1 csomag/
  • 1 teáskanál étkezési szódabikarbóna
  • 1 dl étolaj
  • 1 db közepes méretű tojás /M méret/
  • kb. 2 dl tejföl /vagy 2 kisebb doboz vagy kb. 8 evőkanál/
  • holland kakaópor /cukrozatlan!/
  • étcsokoládé vagy szórócukor /igény szerinti “töltelék”/

A lisztet, ami kb. 10 evőkanálnyi /mérőeszköz hiányában mérve/ beletesszük a tálba, ráméred a cukrot, a vaníliát, a szódabikarbónát, tehát a száraz hozzávalókat a kakaó kivételével, majd egy keverőeszköz segítségével összekevered őket. Ezután mehet hozzá az olaj, a tojás és a tejföl is, majd kézi mixerrel alaposan összedolgozod. Folyós, de sűrű masszát kell kapnod, a mixerrel történő elegyítés után spatulával is megkevered, majd magad elé veszel egy másik tálat is. A tésztád felét átcsurgatod a másik tálba, majd ennek tetejére szórod a holland kakaóport, fogod a mixert és átdolgozod ezt is alaposan, hogy egy gyönyörű, egységes, csomómentes kakaós tésztát kapj. 

Így lesz egy adag sima és egy adag kakaós piskótatésztád. 

Én egy őzgerinc sütőformát használtam, elsőre kíváncsiságból, hogy a tészta megfelel e majd az elképzeléseimnek. De lehet kapni mindenféle alakú szilikon sütőformát, ennek határa csupán a képzeletünk. Kisüthetjük vékonyan, tepsibe folyatva is és kiszúróformával alakíthatjuk. Ezt tényleg mindenkinek az igényeire bízom, maga a tészta tökéletes, bátran lehet vele kísérletezni, ahogyan a csokireszelékkel, szórócukorral vagy mazsolával, magvakkal kapcsolatban is, bármit tehetünk bele, de nem is szükséges, lehet “üres” is, utólag kenhettek rá nutellát, összeragaszthattok 2 darabot pudinggal, vagy lekvárral.

Nézzük tovább… tehát a forma aljára csurgattam egy kevés kakaós tésztát, a teljes mennyiségem felét, majd fogtam a táblás étcsokit és a reszelőt és mindenhová egyenletes mennyiségben reszeltem. Ráfolyattam a sima tésztát teljes egészében, újabb réteg csokireszelék következik és a tetejére jöhet a kakaós tészta második fele, ezzel elhasználtad a teljes készleted 🙂 

Fontos, hogy amikor készen vagy a fentiekkel, alaposan kocogtasd a formádat a munkaasztalhoz, hogy a levegőbuborékok távozzanak a tésztából. Nem kevered össze, csak odaütögeted a forma alját erősen az asztalhoz. Ezt ismételd meg úgy 5-6 alkalommal és told 180 fokra előmelegített sütőbe. 

A sütés nagyjából 30 percet vesz igénybe, de 20 percnél érdemes tűpróbát  végezni a legvastagabb részénél, ami azt jelenti, hogy kiveszed a formát a sütőből, majd egy hústűt, esetleg fogpiszkálót veszel a kezedbe és egyenesen, a forma aljával merőlegesen szúrj le az aljáig, majd húzd is ki azonnal. Ha az eszközödre tésztamaradványok ragadtak, mászkos, látsz rajta nyers tésztadarabokat, akkor mehet még 5 percre vissza a sütőbe, majd 5 perc múlva újra kiveszed és megnézed. Abban az esetben, ha csokoládét is tettél a sütidbe, az olvadt állapotban jelentkezni fog a tűdön, így ez ne tévesszen meg, ugyanis a csoki nem fog ragadni, ettől függetlenül a tűnek akadálytalanul, szárazon kell távoznia kihúzáskor. Ha készen van, hagyd a formában kihűlni, ez újabb 30-45 perc lesz, de megéri kivárni, mert így szépen kiveheted a formából, vagy szeletelheted. 

Iskolába tízórainak, reggelire, vacsorára, desszertként is kiváló, jó pár napig eláll fedve, hűtőben tárolva.

Én savanykás baracklekvárral kentem meg magamnak, tényleg szuper finom. Próbáljátok ki és helyettesítsétek a boltit házival 🙂 

Egy darab bolti mackós piskóta árából el tudsz készíteni 2 ilyen adagot, hiszen semmi drága alapanyag nem szükséges hozzá. Gyerekeket is bevonhatsz, szerintem nagyon élvezetes elkészíteni és ha benne van a munkája, “kötődni fog” az otthon elkészített ételekhez.

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!