Csirkemell pankómorzsába forgatva, parmezánnal pirítva
Ez a recept az a recept, amire jogosan mondhatjuk : egyszerű és nagyszerű!
Családanyaként a szárnyas húsokat helyezem előtérbe, amikor húsétel készítek, elsősorban csirkemellel szeretek dolgozni, mert semleges ízű, zsírmentes és egészséges, úgymond diétás alapanyag. Családom körében kedvelt a rántott hús, általában minden gyermek kedveli, bár felnőttet sem ismerek, aki ne szeretné ezt a fogást…én ezt is minden alkalommal csirkemellből készítem, de a klasszikus liszt-tojás-zsemlemorzsa kombináció mellett megismerkedtem egy modernebb, extrémebb és gyorsabb elkészítési módszerrel, amely a vasárnapi nagyi rántott husijának 2019-es verziója. Most ezt juttatom el Hozzád !
Mivel az étel PANKO morzsával készül, felvetődhet Benned a kérdés, mit is takar ez a kifejezés, mitől más ez a morzsa, mint a hagyományos zsemlemorzsa…ha érdekel, kérlek olvasd el az “Panko morzsa a japán panír” című bejegyzésemet, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz, illetve leírom hogyan tudod elkészíteni ezt a bolti forgalomban nem, vagy nehezen beszerezhető alapanyagot.
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell /vékony csíkokra vagy kis kockákra vágva/
- panko morzsa /külön bejegyzésben informállak ennek elkészítéséről/
- 2 kisebb tojás
- étolaj
- parmezán sajt
- só, bors
Elkészítés:
Tedd egy férős tálba az előre felcsíkozott vagy kockázott húst, sózd és borsozd igény szerint, az én adagom a következő: sóból mehet 2 csapott kávékanálnyi, borsból pedig csak egy kis hintés a tetejére. Átforgatod, majd csurgatsz rá egy kevés olajat, ez lehet olíva olaj is és sima étolaj is, nem kell sok, kb. 1 evőkanálnyi. Majd ráütsz először egy tojást, és szórsz rá 5 evőkanálnyi panko-panírt. Egy lapos fakanállal óvatos, de határozott mozdulatokkal megkevered a tál tartalmát forgató mozdulatokkal. A morzsából még biztosan kell hozzá tenned, ezt ne sajnáld, az a jó, ha minden húsdarabkát alaposan körbeölel a morzsa. A 2. tojásra csak akkor lesz szükséged, ha azt látod, a panír nem ragad megfelelően a hús oldalához. Abban az esetben, ha szükséges felhasználnod, verd fel a tojást előzőleg és úgy folyasd szét a húsokon. Akkor lesz sütésre kész, ha nem ragadnak össze nagyon, a panír mindenhová eljutott és étvágygerjesztően néz ki.
Egy nagy serpenyőbe folyass étolajat, nem kell sok, az alján legyen csak egyenletesen egy kevés, hiszen a húshoz is tettünk. Amikor felforrósodott, akkor öntsd bele a tálad tartalmát, oszlasd el gyorsan a húsokat a serpenyőben, ha úgy ítéled meg, hinthetsz rá még panírt. A sütés felénél szórd meg az egészet parmezán sajttal, így ez ráolvad és megpirul, kérget hoz létre a panírral együtt, gondolom mondanom sem kell micsoda ízélményt ad frissen, forrón fogyasztva, bár én hidegen is imádom 🙂
Amikor aranybarnára sültek a husik, óvatosan kilapátolod a serpenyőből és tálalásra kész.
Köretként nálunk sűrűn megfordul a konyhában a tortilla akár bolti, akár saját készítésű fajtája, erre tehetsz egy kis adag húst és hideg natúr joghurtot lehet rá csepegtetni, de BBQ szósszal vagy balzsamecetkrémmel is fogyaszthatjuk. Nálam még balzsamecetes mártásban pirult lilahagyma karikák is színesítik időnként ezt a fogást /elkészítés leírása lent megtalálható/. Azoknak, akik hagyományosabban képzelik el jöhet a rizs, sültburgonya, krumplipüré is tökéletes, ebben az esetben egy kis cékla, ecetes uborka is mehet mellé. A tortillás változatnál lehet friss salátát készíteni répából, uborkából, paradicsomból, rukkolából, egyéb friss zöldségekből, például reszelt édeskömény és ezt önthetjük le a kapros-joghurtos öntettel.
Kapros-joghurtos öntet elkészítése:
- 2 kis doboz natúr joghurt
- szárított kapor
- szárított fokhagymapor
- vagy boltban kapható kapros-joghurtos porból 1 tasak
A joghurtokat egy kisebb tálkába öntjük, hozzákeverjük a száraz hozzávalókat és alaposan elkeverjük, hogy az csomómentes legyen. Hagyjuk egy kicsit állni a hűtőben, majd 10-15 perc elteltével, amikor a por elegyedett a joghurttal, fogyasztásra kész. Ha nincs kész por változatunk, akkor a joghurtokhoz sót, borsot, kaprot és fokhagymaport vagy áttört fokhagymagerezdeket keverünk. Ebben az esetben is ajánlatos hűtőben állni hagyni.
Balzsamecetkrémmel karamellizált lilahagyma karikák:
- 4 fej lilahagyma vékony karikákra darabolva
- barna cukor /4 ek./
- balzsamecetkrém
- só /egy csipet/
- olíva olaj /1 ek./
A vékony karikákra szelt hagymákat egy tálban szétválasztod egymástól, közben egy férős serpenyőt felteszel a főzőlapra melegedni, csurgatsz bele 1 evőkanálnyi olajat, azonnal mehet rá a barna cukor is, megvárod amíg folyamatos kevergetés közben elolvad a cukor az olajban, a folyamat végén azonnal ráborítod a hagymakarikákat, itt azonban figyelj, hogy a hagymával ne kerüljön víz az olajba. Fakanállal folyamatosan kevergeted, hogy minden hagymára egyenletesen süljön rá majd a cukormáz, pár perc után ráfolyatod a balzsamkrémet és egy csipet sót szórsz az egészre, majd alaposan megpirítod. Amikor azt látod, hogy ropogósra sült a cukorréteg, készen vagy, kiveheted.
Jó étvágyat ! 🙂
Kommentek