Taste cooking

Poppy cake – a felejthetetlen zselés máktorta

A mák jótékony hatása szervezetünkre közismert, hiszen ezek az apró szemek rengeteg ásványi anyagot tartalmaznak, nagy rosttartalommal bírnak és a bennük található olaj is hozzájárul az egészségünkhöz. Segít egyensúlyban tartani a koleszterinszintet, támogatja csontjainkat, rengeteg foszfort és kalciumot tartalmaz. De szívünk és idegrendszerünk állapotára is befolyással lehet.

Ezek csupán gondolatmorzsák a mákról, érdemes utána olvasni és használni, fogyasztani ezt a természetes csodaszert. Az egyik legfontosabb mellette szóló érv eddig azonban nem hangzott el : FINOM és izgalmas desszerteket készíthetünk belőle. Én is egy ilyen mákos ízbombát hoztam mára Nektek. Ez a recept tényleg egészséges, lisztmentes és édesítőszerrel készítve tulajdonképpen fitt cake. Lássuk!

Hozzávalók:

4 db tojás

12 dkg vaj /szoba hőmérsékletű, puha/

1 kisebb citrom tisztított, reszelt héja

7 dkg porcukor

2 ek. holland kakaópor /cukrozatlan!/

4 dkg kristálycukor

17 dkg darált mák

ízlés szerint egy kevés fahéj is mehet bele 

Elkészítése:

  • A tojásokat 2  tál segítségével szétválasztod, egyikbe mehet a fehérje, a másikba a sárgája. Spórolhatsz a mosogatással, ha egyből nagyobb keverőtálakat használsz. A 4 tojás sárgáját tedd egy nagyobb keverőtálba, tedd hozzá a lágy vajat, az átszitált porcukrot és gépi habverővel keverd át alaposan. Ha szép, csomómentes a tál tartalma, tedd hozzá a tisztított, reszelt citromhéjat és a cukrozatlan kakaóport is, keverd meg alaposan így is. Ezután a kézimixer habverőit alaposan mosd el és töröld szárazra!
  • A tojásfehérjéket szintén tedd egy nagyobb keverőtálba és a habverő segítségével verd kemény habbá őket. Amikor átment a fejre fordítós próbán /a tálat egyszerűen megfordítod, mintha ki akarnád önteni belőle a habot…ha nem sikerül, meg se moccan, akkor jól dolgoztál! Ha elindul kifelé, fordítsd gyorsan vissza és még dolgozz vele tovább/, tedd bele a kristálycukrot és verd tovább, míg csodaszép fényes nem lesz, ahogy egy habnak illik. Ez további 2-3 perces munkát igényel csupán. 
  • Ennek a kemény hab mennyiségnek a felét ráborítod a kakaós egyvelegre, majd a mák felét is óvatosan, laza mozdulatokkal hozzákevered, végül mehet bele az teljes mennyiség mindenből. Azért kell váltott módszerrel adagolni a habot és a mákot, hogy ne törjön össze a habunk, így selymes, puha és könnyed tortát kapunk a végén. 
  • A választott tortaformát /természetesen lehet bármilyen forma, akár muffinok is/ vajazd ki vékonyan, majd belecsorgatjuk a tésztánkat és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
  • A sütési idő körülbelül 50-60 percet vesz igénybe, időnként azonban nem árt ellenőrizni. Erre a legalkalmasabb módszer a korábban már említett tűpróba, mely során egy hústűt vagy fogpiszkálót szúrsz a tészta közepébe, egyenesen lefelé, majd vizsgáljuk a kihúzott tűn hátrahagyott tésztamaradványokat. Amíg bármi is ráragad, a tészta nyers. Akkor lesz kész, amikor zavartalanul, akadálytalanul, könnyedén ki tudjuk venni és a tű ugyan olyan, mint a próba előtt. Tehát tiszta. 
  • Az elkészült máktortánkat hagyni kell kihűlni a formában, de ez nem is gond, hiszen most jön a gyümölcszselé elkészítése. 

Gyümölcszselé elkészítése:

Hozzávalók:

  • Boltban kapható készterméket vásároltam, ezzel nagyon könnyű dolgozni és rendkívül finom is. A zselé az zselé, ígyis-úgyis zselatinnal dolgoznánk, ezért nem látom értelmét a saját készítésűnek, bár tulajdonképpen ez is az lesz. Lehetőleg erdei gyümölcsös ízesítésűt válasszunk, ez nekünk nagyon bejött.

A zselét a leírásnak megfelelően készítsd el, majd csorgasd a kihűlt tortádra, én tettem bele kézzel különböző formákat, melyek cukorból vannak, tehát ehetőek. Lehet a zselébe gyümölcsöket is forgatni vagy bármi mást amiről úgy gondoljuk, ízleni fog nekünk és családunknak. Amikor elkészült a remekmű, mehet a hűtőbe. 

Felvágva porcukorral megszórva tálald. Jó étvágyat! 🙂

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!