Taste cooking

Barackos filézett csirkecomb sajtrátéttel – nyári ízek tél derekán

Most elsősorban azok figyeljenek, akik kedvelik a GYÜMÖLCSÖS HÚSokat, ugyanis tudom, hogy ez az ételek körében az egyik legmegosztóbb fogás.

Én személy szerint nagyon kedvelek mindenféle gyümölcsös dolgot, bár nem vagyok édesszájú. Felkapott, közkedvelt az ananászos csirkemell, aszalt szilvával töltött pulykamell és sorolhatnám.  Ma  azonban új ízt hoztam!

Filézett csirkecombot vásároltam, nem feltétlen gazdaságossági szempontból, csupán azért, mert szerintem a csirke ezen része filézve nagyon zamatos tud lenni, de hozzá teszem, sokkal olcsóbb is.

RECEPTEM:

Hozzávalók:

  • 9 db filézett csirke felsőcomb /ha olyat kapsz ami nem filézett, vedd meg bátran, a csontokból főzhetsz egy kis levest sok zöldséggel/
  • egy üveg barack befőtt /barack helyett bármilyen kedvelt gyümölcs lehet/
  • trappista sajt /kb. 10 dkg/
  • sült csirke fűszerkeverék
  • kakukkfű
  • só, bors

Recept:

Megtisztítom a csirkecombokat a felesleges részektől, ennél a húsfajtánál figyelnünk kell arra, hogy el legyen távolítva a porcos része, erre nagyon kellemetlen ugyanis ráharapni, főképpen, ha nem számítasz rá. Tehát a zsírt, inakat és a porcos részt levágjuk mindegyik darabról és alaposan megtisztítjuk folyó, hideg víz alatt, majd leitatjuk róluk konyhai papírtörlő segítségével a felesleges vizet. Sózod, borsozod, majd egy kis tálkába öntesz kb. fél tasak fűszerkeveréket, tegyél hozzá kakukkfüvet, kb. 1 kk.-lal, öntesz rá olajat és belehempergeted a combokat.

Egy tepsire alufóliát vagy sütőpapírt terítesz, erre sorakoztatod rá a húsokat, szorosan egymás mellé, nem kell köztük helyet hagyni, de próbáld meg kézzel lelapítani, hogy a barackszeletek ne essenek le róla. Itt még van lehetőséged fűszerezni, ez ízlés kérdése, ugyanis édeskés íz is szerepel ételünkben, így van aki a nagyobb és van aki a kisebb kontrasztot kedveli, én szeretem a fűszerest ízt keverni az édeskés barackkal, ezért is teszek hozzá kakukkfüvet, egyrészt ez a fűszer nagyon egészséges és borzasztó jól párosul a csirke zamatával, másrészt pedig kiemeli az édes ízt.

A felezett barackokat lefelé borítom és vékony csíkokra vágom őket, így sorakoztatom legyező formában a husik tetejére. Csatolok képet, így egyszerűbb lesz elképzelni és kivitelezni 🙂 Bárhogy ráfektetheted, de szerintem ez a legmutatósabb kompozíció.

Amikor megvagy, lefeded a tepsit alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőbe teszed, kb. 1 órára. Érdemes 40 percnél megnézni, megszurkálni hústűvel és ha puha, omlós, akkor a hús pirításra kész. Ebben az esetben vékony szelet trappista sajtot fektetsz a barackokra és pirító üzemmódra kapcsolod a sütődet, így kell pirítani a csapatot még kb. 10-15 percig, de inkább azt mondanám addig, míg meg nem pirul a sajt és olyan nem lesz, mint a lenti képen.

Köretnek rizst, rizi-bizit ajánlanék, a csirkéhez szerintem ez illik leginkább, a pörgős, egyszerű sós rizs, burgonya pártiaknak pedig natúr krumplipürét mondanék. Mivel a húson tulajdonképpen már van köret, így salátát semmiképpen nem csinálnék mellé, de egy görög joghurttal készített kapros, tzatziki-s mártás esetleg üdíthet az ízeken, én nagyon szeretem ebben a formában is.

Ha kedvet kaptál a kicsit extrémebb ízt biztosító mártáshoz, akkor nem kell mást tenned, mint görög joghurtot borítanod egy tálkába, hozzáteszel kaprot, sót, borsot és fokhagymát szétnyomva, esetleg nagyon apróra vágva. Én kipróbáltam már reszelt uborkával is, szerintem nagyon markáns zamatot ad így . Ezt egy külön kis tálkába teszed és úgy rakod a tányérra, nem előnyös, ha ez a joghurt a hús alá folyik vagy a rizzsel keveredik. Ezáltal tudják majd a vendégeid vagy Te magad, családod beállítani a kellemes ízhatást kölcsönző mennyiséget.

Ez az étel egy kis nyári feelinget ad nekünk itt a tél derekán, próbáljátok ki és kísérletezzetek a körettel.

Jó étvágyat kívánok Mindenkinek!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!