Taste cooking

Édes borsóleves galuskával – Anyukám receptje

Egy jó leves gyógyír testnek-léleknek, a zöldségektől és fűszerektől oly zamatos, erőben és energiában gazdag fogás bizony kiemelt helyet érdemel az egészséges életmódot előtérbe helyező világunkban. Mégis sajnálattal tapasztalom, hogy egyre inkább kiszorítják a levest az étlapokról. Sokan felesleges előételnek tekintik, nem tartják fontos alkotóelemnek, holott a leves nem csupán energiához juttatja szervezetünket, hanem folyadékot pótol, úgymond “észrevétlenül” megeszünk sok zöldséget és elfogyasztunk különböző fűszereket, melyek hatása rendkívül előnyös /kakukkfű, tárkony, …/ Nem véletlen, hogy a leves szó jelentése : “jó étel”.

Ez a recept édesanyám szája íze szerinti borsóleves elkészítését mutatja be, melyet Ő maga is tanult az édesanyjától. Számomra ez az ízvilág a gyerekkoromat idézi és emiatt nagyon szívesen készítem el, tálalom családom, gyermekeim elé. Nálunk mindenki megfordul legalább egyszer a konyhában, amikor készül, annyira jellegzetes illata van főzés közben, hogy a gyerekek 5 percenként jönnek kérdezni, mikor lesz kész. Íze legalább annyira varázslatos, mint az illata.

Hozzávalók:

  • 3 db sárgarépa pucolva, karikázva
  • 0,5 kg fagyasztott zöldborsó
  • petrezselyem
  • 2 ek. étolaj
  • 1 ek. liszt
  • 1 ek. fűszerpaprika
  • 2-2,5 Liter víz
  • 10-15 dkg cukor
  • só, vegeta vagy húsleveskocka

A galuska hozzávalói:

  • 1 bögre liszt /2dl/
  • 1 közepes tojás
  • 1 dl víz

Egy lábasban felhevíted az olajat, melyben megpirítod a vékony répakarikákat, ez nagyjából 5-7 percet vesz igénybe. Nem kell, hogy látszólag is piruljon, inkább csak azt szeretnénk elérni ezzel az eljárással, hogy a benne található természetes cukor egy része távozzon, így hozzájáruljon a leves kitűnő ízéhez. Beleboríthatod a fagyasztott zöldborsót, keverd el, szórj a tetejére 1 ek. cukrot, ez lehet barna vagy sima fehér cukor is, természetesen édesítővel is készíthető. Szórj rá továbbá egy kis szárított vagy frissen vágott petrezselyemzöldjét, így párold 10-15 percig. Általában nem szükséges, de ha nagyon lekapja, önts hozzá 0,5 dl vizet. 

Vegyél ki egy borsószemet és ha még roppan, de már nem fagyott, kemény, akkor szórd meg a liszttel, és a pirospaprikával. Gyorsan és óvatosan, hogy se a répákat, se a borsószemeket ne törd össze, kavard meg a lábas tartalmát, de már legyen oda készítve a víz, mert ha lekapja a pirospaprikát, keserű íze lesz a levesednek. Az sem gond, ha biztosra mész és a piros fűszerpaprika hozzáadása előtt már öntesz egy pici vizet alá, amennyiben a párolásnál nem tetted már meg. 

Öntsd fel a teljes vízmennyiséggel, most sózd és tegyél bele vegetát és/vagy leveskockát. Én inkább a leveskocka mellett vagyok ennél a levesnél is, 1 db elég. Utolsónak pedig szórd bele a cukrot, ez adja ennek az ételnek a zamatát, így bár tudom, nem szabad sok cukrot fogyasztani, én mégsem sajnálom ebből, mert ez úgy finom, ha édes. De meg kell találni az arany középutat, ezért kell sózni is. Kóstolgatni kell, ha szükségét érzed, fűszerezz után, cukrozz vagy sózz. Nem kell sokáig főzni, a répa puhul meg utoljára, így ezt érdemes vizsgálgatni. Amikor már nem kemény, de még főhet 3 percig, akkor teheted bele a galuskát, amit nem szabad túl korán megcsinálni, de ha elkésel vele, szétfőhet a zöldség a levesben, amit én személy szerint nagyon nem szeretek. 

A galuska bekeverése kb. 3-5 percet vesz igénybe, így a kezdeti, párolási időszak alatt érdemes elkészíteni, ha ennyit áll, az nem probléma. Lényeges, hogy a leves forrjon, a borsót és a répát kb. 3 perc válassza el a tökéletes állag elérésétől, az ízvilág feleljen meg, inkább legyen fűszeresebb, mert a galuska elvesz majd ebből az intenzitásból. Sőt, emiatt érdemes hígabb levet hagyni az amúgy sűrű levesnek, mert a tészta természetes módon szív majd el a léből. 

A galuskához kell egy kisebb tál, ebbe beleméred a bögrényi lisztet, erre rátöröd a tojást, megsózod és hozzáméred az 1 dl langyos vizet, majd csomómentesre kevered. A galuska állagát megmutatom a lent található képek egyikén, de ezekkel az arányokkal biztosan nem lősz mellé. 

A leves forrjon, majd egy teáskanál segítségével szedj fel a tésztából kb. 1/3 kanálnyit és merítsd a levesbe, a tészta szinte azonnal és magától távozik a kanaladról, ha ferdén lefelé tartod a lébe, tehát gyorsan, tempósan kell azonos méretű galuskákat formáznod a kanállal és egymás után beleengedni a forró levesedbe. Viszonylag fontos az azonos méret, így lehetsz biztos majd abban, hogy mindegyik galuskád megfőtt és azonos állagúak lesznek.  Nyugodtan tedd az összes mennyiséget a lébe, lehet, hogy soknak tűnik, de felveszi és el fog fogyni. Amikor készen vagy, 1-2 percet kell forralni, majd egyet vegyél ki, kóstold meg és ha nem nyers a közepe akkor húzd le a főzőlapról és készen vagy.

Tálald melegen, akár forrón, másnap is tökéletes, bár kétlem, hogy rakosgatnod kell. Ez a mennyiség egy 4 tagú család 2 napi adagja, nálunk többször fordult már elő, hogy aznap elfogyott. Elég sűrű lesz, ha állni hagyod, a tészta okán, ebben az esetben nyugodtan forrósítsd fel és hígítsd vízzel, bár ha hallgattál rám és a főzéskor hígabban hagytad, akkor állás után is megfelelő lesz az arány.

Jó étvágyat kívánok! 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!