Lasagne – original italian taste magyarul

LASAGNE – az olasz hódító

Ez az étel eltaposott már jó néhány kritikus séf korszakot, hiszen Ciceró idejében már rengeteg embernek okozott hatalmas ízélményeket. A híres szónok legkedvesebb fogása volt, Kr. e. I. században. Eredetét tekintve kétségeim vannak, talán arab, talán etruszk…egy a fontos, hogy rettenetesen finom és sokarcú főétel. Mégis mitől olasz?

Attól, hogy a ragus, bolognai húsos változatot Olaszországban kísérletezték ki, onnan indult hódító útjára az egész világon. A világ különböző pontjain találkozhatunk tengergyümölccsel töltött, pesto-s, túrós, akár édes változattal is. Nem meglepő, hogy létezik vegetáriánus lasagne is, melyet cukkini, tojás, spenót, gomba, sajt és egyéb vega fogások variációjával rétegeznek és fogyasztanak.

Így tehát egy igazán nagy múltú, elragadó és nem mellesleg nagyon finom fogással állunk szemben, melyet egy kicsit magamra és a családom ízlésére formálva, magyarosan készítettem el, teljes mértékben saját készítésű alapanyagokból. A végeredmény egy nagy tál olasz hódító lett.

Receptem

Hozzávalók a tésztához:

A raguhoz:

Besamel mártáshoz:

Előmelegített, 180 fokos sütőre lesz szükséged.

Rétegezéshez reszelt trappista sajt, kb 20 dkg.

Recept:

Első lépésnek egy tálba mérünk 20 dkg finomlisztet, ez kb. 10 evőkanálnyi lesz, ugyanis egy evőkanál 2 dkg., majd rátörjük a tojásokat. Egy percig keverjük, ha nagyon ragadósnak tartjuk, meghintjük egy kevés liszttel még, ha összeáll szépen, akkor benne hagyjuk a tálba és lefedjük a konyharuhával 10 percre. Ezután lisztezett /nem kell sok!/ munkafelületen nyújtófával papírvékonyságúra dolgozzuk és figyelünk arra, hogy egy átlag jénai tál méreteihez igazodjunk, azaz 10×15 cm-es darabokra lesz szükségünk és abból is 6 db-ra. Ha méretre vágtad, ott hagyod szikkadni a tésztádat.

Második lépésként megpucolod a vöröshagymát és a fokhagymát, ezt meg tudod tenni abban az időszakban, amikor a tésztádat a nyújtás alatt pihenteted. A vöröshagymát apró kockákra darabolod vagy aprítóba teszed, a fokhagymákat majd belenyomjuk fokhagymanyomóval a lábasba.

Olajat vagy zsírt teszel egy férős lábasba, nem kell sok, kb egy evőkanálnyi. Üvegesre pirítod a hagymát, majd belenyomod a fokhagymákat, folyamatosan keverni kell, nehogy leégjen, mert akkor kesernyés, kellemetlen ízt ad az ételnek. Ráborítod a darált húst és alaposan összekevered a lábas tartalmát. Attól függően, hogy a hús mennyi zsiradékot tartalmaz, tehetsz alá egy nagyon pici vizet, a leégés ellen, de nálam erre nem volt szükség, csak várj egy kicsit, ne ijedj meg, ha elsőre lekapja a husit, a lényeg, hogy kevergesd. Fűszerezed sóval, vegetával, borssal, oregánóval és bazsalikommal. Öntsd rá a sűrített paradicsomot, keverd el és forrás után kóstold meg, ha szükséges fűszerezz még bátran, hiszen nagyon fontos, hogy erőteljes íze legyen a ragudnak, ebből még vesz el sütés alatt a tészta. Érezd mindegyik fűszert a kóstolás alkalmával, nem baj, ha egy picit túlzásba viszed. Ha szereted a csípőset, tehetsz bele chili pelyheket is.

Ha elégedett vagy a húsos mártásoddal, tedd félre egy kicsit és kezdj hozzá a besamel mártás elkészítéséhez. Ez igazán egyszerű, ám annál nagyszerűbb része a lasagne-nak. Megolvasztod egy kis lábasban a 8 dkg vajat, majd rászórod a lisztet, ez 3 evőkanálnyi mennyiség lesz, azaz kb. 6 dkg. Folyamatos és viszonylag gyors kevergetés mellett egy gyönyörű, csomómentes masszát készítesz belőle, látványra hasonló lesz, mint a méz. Látod, hogy világosodik a pirítás során, ekkor lesz jó.Pár perc után a mikróban felmelegített 6 dl tejet ráborítod óvatosan és gyorsan, állandó kevergetés  mellett teljesen simára kevered. De meg kell várnod, amíg felforr és teljesen besűrűsödik. Ha az állaga hasonlít a pudingéra, akkor sózod, borsozod és teszel bele szerencsendiót. Ezek mennyiségét folyamatos kóstolgatással tökéletesítsd, de hozzávetőlegesen 1/2 kk kell a sóból és a szerecsendióból, a borssal csak meghinted. Alaposan kikevered, majd félre teszed azt is.

Ezután jön a lényeg! Összeállítjuk a lasagne-t :

A jénai tálat magad elé veszed, kivajazod, majd az aljára simítasz egy kevés besamelt, eloszlatod mindenhol az alján, erre teszed az első réteg tésztádat…itt fontos tudnivaló, hogy a tésztát sosem kell előre megfőzni, tehát a szikkadt, nyers tésztát rétegezed! A tészta a sülés folyamán dagadni fog, tehát a rétegenkénti 2 db lap között 2 cm helyet hagyhatsz nyugodtan, így lesz tökéletes mindegyik emelet 🙂 A tésztára jöhet egy merőkanálnyi húsos szósz, melyet egy lapos fakanállal eloszlatsz egyenletesen, majd a reszelt sajtból veszel annyit, hogy szellősen, de fedje a szintet. Újabb tésztasor következzen, arra besamel, szintén elkenve és rá a húsos ragu, sajt. Az utolsó réteget tésztával kezded, besamel, a húsos szósz és  legtetejére szórsz sok reszelt sajtot. Ekkor a jénaidnak teljesen tele kell lennie, ha úgy ítéled meg, egy kis meleg tejjel leöntheted az egészet, így biztosan szaftos, ízletes lesz az ételed, bár bevallom, nekem ezt nem kellett alkalmaznom, mert a húsos szószt úgy készítettem el, hogy bő leve legyen. Ha készen vagy vele, fogod a lapos fakanalad és mintha el akarnád választani a tésztádat a tál falától, lenyomod mindenhol az aljára, ez azért jó, mert biztosan lejut az aljára és mindenhová a szósz, így a tészta egyenletesen puhul és fő meg.

Előmelegített, 180 fokos sütőbe tolod óvatosan, annak is a közepébe, kb. 30 perc elteltével nézz rá, addig ne nyisd ki az ajtaját a sütődnek. Az én ételem 40 perc alatt sült tökéletesre, de eltarthat a sütési idő akár 60 percig is, ellenőrzési mód egy éles kés, melyet a lasagne közepébe szúrsz, lehetőleg tésztát is érve mindenhol, ha zavartalanul, könnyen belemegy, akkor rendben van, készen vagy!

Nagyon fontos ennél is, mint majdnem mindegyik rakott ételnél, hogy 30-45 percet várj, mielőtt belevágsz, tésztás ételeknél erre különösen ügyelj. Tudom, nagyon kellemes és zamatos az illata, én is nehezen bírtam ki, de megérte várni, így a tészta elérte tökéletes állagát, nem esett szét, tökéletesen szeletelhetővé vált.

Parmesánnal hintve, hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.

Jó étvágyat, további jó szórakozást és ne feledd, ha úgy alakul, hogy marad 2 nap után belőle, nyugodtan lefagyaszthatod, akár kisebb adagokra bontva, így lesz mirelit lasagned, nem is akármilyen 😉

Köszönöm, hogy velem tartottál!

Tovább a blogra »